Leren sturen van je surfboard – Surftips podcast

Hoe leer ik sturen op een surfboard?

Als je naar het golfsurfen kijkt dan zie je vaak surfers zo sierlijk en vloeiend over die golven dansen en is het niet raar als je verlangt naar zo’n zelfde gevoel. In de realiteit is het alleen een flink stuk moeilijker dan dat het eruit ziet. Het leren sturen van je surfboard is een belangrijk gedeelte van de vooruitgang van een beginnende surfer. Laten we er niet meer omheen draaien en meteen doorgaan naar tips zoals die worden gegeven in de Surftips podcast aflevering over sturen.

 1. Kijk down the line
  Down the line kijken is één van de beste tips die ik vroeger heb gekregen toen ik moeite had met sturen. Door down the line te kijken zal je automatisch wat meer druk leggen op die kant van het board, kan je anticiperen op wat de golf gaat doen en heb je in het zicht waar je heen wilt gaat.
 2. Gebruik je lichaam
  Onthoudt dit goed! Kijken, wijzen, draaien. Als je het volgende op de juiste manier doet kan je boad niks anders doen dan draaien. Kijk down the line, wijs met je armen/handen naar de plek waar je heen wilt gaan en draai je schouders/heupen in zodat je board ook daadwerkelijk de impuls krijg om die kant op te gaan. Op deze manier zorg je ervoor dat je board wat druk krijgt op de rail en de bocht om wilt gaan.
 3. Kies het juiste board
  Sturen is niet alleen het gebruiken van je lichaam maar ook ervoor zorgen dat je de situatie zo optimaal mogelijk maakt. In theorie is het mogelijk om zowel met een te klein board als met een te groot board te kunnen sturen maar dit maakt het wel een stuk lastiger. Zorg ervoor dat je een board kiest die makkelijk te sturen is (voor jouw lengte en gewicht) maar waar je ook goed golven op kan pakken (genoeg volume). Als je een board met de gouden combinatie van deze twee variabelen kan vinden dan zullen als je surfsessies een stuk beter worden. Meer horen over boardkeuze kan HIER.
 4. “Gebruik” je vinnen
  Uiteindelijk zal je merken dat je vinnen een grote rol spelen in het sturen. Het is een beetje het “stuur” van je surfboard, wanneer je vinnen het water niet raken zullen ze ook weinig grip kunnen leveren in het water. Een klein (!!) beetje naar achter leunen zodat je vinnen goed in de golf zitten zal je ook zeker helpen om de grip te behouden tijdens het sturen.

Niks houdt je nu meer tegen om het water in te gaan en de komende tientallen surfsessies te gaan oefenen op dat sturen. Net zoals met elke sport zal dit gaan met vallen en opstaan, geniet van de wipe-outs, de mooie zonsondergangen in het water en in de natuur zijn. Plezier hebben in het surfen in het belangrijkste. <3 Tot in het water.
– Pepijn

De zesde stap in het leren surfen is de leukste tot nu toe: sturen. Voordat je als surfer leert sturen moeten de eerste stappen goed zijn uitgevoert en geleerd. Een goed begin is het halve werk. Luister eerste de eerste afleveringen voordat je aan deze ‘intermediate’ surftips begint. Vanaf deze aflevering wordt het alleen maar meer gevorderd.

Klik hier om naar de eerste aflevering te gaan van de podcast