Meer golven pakken tijdens je surfsessies doe je zo – Surftips podcast

Meer golven pakken tijdens je surfsessies

“Even serieus, golven pakken op een surfboard is gewoon best wel lastig. Je moet door de branding heen komen, op de juiste plek liggen, snel genoeg reageren en genoeg kracht hebben om die golf aan te peddelen. Die combinatie gaat niet altijd even lekker en daarom missen surfers het overgrote gedeelte van de golven die ze aanpeddelen. Niet heel gek dat wanneer je begint met surfen dat het dan NOG moeilijker is om veel golven te pakken. Gevorderde surfers laten het er zo makkelijk uitzien en ik ga je vertellen hoe dat komt. Hoe pak ik meer golven tijdens een surfsessie?”

Tijdens je surfsessie zou het je doel moeten zijn om zoveel mogelijk golven te pakken, mits je vooruit wilt gaan met surfen natuurlijk. Als je met de gedachte gaat van lekker dobberen dan is dat helemaal goed maar laten we ervanuit gaan dat je graag je surfen wilt verbeteren. Dan moet je zoveel mogelijk golven pakken. Als jij de hoeveelheid golven in je surfsessies kan verdubbelen dan zou je theoretisch twee keer zo snel vooruit moeten gaan. Toch?

Waar moet je op letten om je golfkeuze en hoeveelheid golven te verbeteren?

Eén van de moeilijkste onderwerpen in mijn surflessen is ‘golfkeuze’. Ik vind het ontzettend moeilijk om uit te leggen wat een goeie golf is maar ik kan wel tips geven om ervoor te zorgen dat je altijd op de goeie plek ligt zodat goeie golven jou richting op komen. Kortgezegd is positionering het belangrijkste onderdeel bij golfkeuze. Elke golf is anders en breekt ook op een andere plek maar je kan door goed te kijken een duidelijk beeld krijgen van waar de goeie golven gaan breken. Er zijn een aantal manieren waarop je zowel je golfkeuze als de hoeveelheid golven die je pakt kan verbeteren:

 1. Bekijk voor je surfsessie de line-up
  Door goed de line-up te bekijken en te zien waar; de golven breken, de muien zijn, de stroming heen gaat en de surfers liggen krijg je een goed idee hoe je je surfsessie moet indelen. Waar peddel je uit? Waar moet je liggen in de zee (neem een punt op het land om bij te blijven liggen)? En welke golven moet je pakken?
  Wanneer je deze vragen voor jezelf beantwoord hebt voordat je het water in gaat ga je merken dat je sneller op de juiste plek ligt, makkelijker weer terug achter komt en meer controle hebt over wat je in het water aan het doen bent.
 2. Kies een geschikt surfboard
  Het surfboard dat je kiest is zó belangrijk voor hoeveel golven je gaat pakken in je sessie. Heb je namelijk een te klein board voor de golven die er staan dan kan je aanpeddelen wat je wilt maar je gaat de meeste golven in je sessie missen of niet genoeg snelheid krijgen om echt lekker te surfen. Hoe je een gepast surfboard kiest is een langer verhaal maar dit heb ik uitgelegd in een andere blogpost (klik hier).
 3. Zorg voor een goede peddelconditie
  Als je een goede peddelconditie hebt merk je dat je veel meer golven gaat pakken. Een peddelconditie betekend niet dat je lang kan peddelen maar ook dat je in een korte tijd veel peddelkracht kan leveren om die golf aan te peddelen. Dit kan je goed trainen door meer te gaan surfen maar ook een speciale peddeltraining zoals uitgelegd in de surftips podcast die je hier kan beluisteren.
 4. Ga bij de betere surfers in de line-up liggen
  Misschien niet het meest gewenste advies voor die betere surfers maar wel effectief. Haha. De betere surfers in de line-up liggen vaak precies op de juiste plek voor de golven en als je daar in de buurt ligt heb je een grote kans dat je ook precies op de juiste plek voor de golven ligt. Wel één nadeel, die betere surfers hebben vaak de eerste goede golf die doorkomt. Maar dan heb jij de tweede of derde als je het goed doet.

Mijn doel is om mensen enthousiast te maken voor surfen en wat te leren op een leuke en positieve manier. Hopelijk is dat met dit artikel gelukt. Succes en tot in het water!

Een goeie golfkeuze zorgt voor veel meer plezier en een snellere leercurve omdat je vaker je tricks kan oefenen dan wanneer je een slechte golf zou pakken.

Dit voorjaar nemen Pepijn Tigges (topsurfer) en Jurjen van den Broek (van Boardshortz.nl) een podcast serie op. Het idee is geboren n.a.v. de Facebook Groep van Pepijn: Surftips, voor surfers door surfers. Het doel is om iedereen die daar oren naar heeft, tips en inzichten te geven om beter te leren surfen.

Klik hier om naar de eerste aflevering te gaan van de podcast

Luister hier onder de aflevering over golfkeuze

SOUNDCLOUD:

YOUTUBE: